Saturday, 18 February 2012

Ammar di Pasti

(paksa diri menulis)....

Bukan apa, takut legasi hilang (legasi apanya?) hehe takut nanti tiba2 budak2 membesar menyesal pulak tak keep tract childhood diorang kann...

Tak sempat menulis, belajar ke apa benda lain, blame diri sendiri je lah kan...patutkah saya ada ipad supaya boleh menulis, browse tak kira masa dan tempat? hmmm not yet... i certainly don't need it now. Saya takut saya dah tak pandang sekeliling lagi, sedangkan kita mesti sentiasa melihat semua ciptaan Allah kat dunia ni dan appreciate, kalau boleh dengan mata hati...

OK post ni nak letak gambar Ammar yang sekarang bersekolah di tadika PASTI (Pusat Asuhan Tunas Islam).. Ni rangkaian tadika PAS, tapi tak payah jadi ahli PAS pun boleh hantar anak situ (saya bukan ahli mana2 parti).. Kitorang pilih tadika ni sebab dicadangkan oleh kawan, dan ia dekat, yuran berpatutan dan yang paling penting silibusnya yang impresif (serius!)-- eh tahu tak yang tadika sekarang sangat mahal, macam hantar anak masuk universiti tau. PASTI ni yuran dia rm60 sebulan, oklah tu.. kakak saya hantar anak dia yuran 200 lebih sebulan...*tapi kitorang duduk pekan kecik*

Budak PASTI :)

Tengoklah silibus dia, buku2 semua memang best, ada 1 subjek tertinggal- peribadi Muslim
Ammar tahun ni nak masuk 5 tahun, tugas dia tahun ini ialah tukang siram pokok bunga... papa beli watercan khas untuk dia (biasa berebut dgn si kecik Abid tu)



banyak ni je Mama saya punya herbs garden- kari, pandan, ulam raja, daun selom, daun kunyit
Baju abang pun dia nak kebas jugak



Ammar ni hati dia ada minat pada AlQuran, dia suka baca tak perlu suruh atau paksa, dan tak perlu reward sangat untuk pujuk dia, tiap kali mandi pun dia sendiri ingat ambil wudhu' dan suka solat (gerakan saja, belum tahu baca lagi)...tapi kelemahan dia ialah impulse control- we have to work a lot on your anger management, Ammar..

Kanak2 fitrahnya suka pada kebaikan

Kanak2 memang fitrahnya suka pada kebaikan, pada alam, pada Tuhan, saya selalu kagum dengan fakta ini, memang saya hanya perhatikan anak2 saya saja, (bukanlah nak memuji anak saya, tapi sebab saya tak tinggal bersama kanak2 lain, maka anak saya je lah jadi contohnya), we can learn a lot from them, if we just open our eyes and see...

OK.. till then...!

5 comments:

Oldstock said...

Doc,

Jangan paksa diri utk menulis... nanti merana badan, heheh...

Mamaboyz said...

Kadang2 ada macam2 nak tulis sampai otak tepu. Waahh nampak mr oldstock rajin update blog sekarang :)

Mynie said...

rm60 is so cheap... may Allah reward those who contributes/subsidise the remaining costs.
love the photo of your boys baca qur'an :)

Anonymous said...

haha tgk ammar pakai baju pasti.

mummy

Mamaboyz said...

mynie- i'm sure it is subsidized, may Allah reward them with nothing less than Jannah, am really happy with Ammar's progress, his arabic and BM is better than Adam