Saturday, 8 December 2012

Images of Gaza

These are my favourite images of the recent invasion of Gaza that I collected from FB. Just found it in my drafts hehe.. better late than never.

Kids will always be kids :)
As Hamas said, it's time to free Masjidil Aqsa, our first qiblat, the place where Mikraj started, the resting place of  Prophet Musa (as).
Ireland's protest
When we were sleeping....
Happy mom and kids receiving hot meal from Aqsa Syarif
Nothing bothers them. Pray time is pray time.
Happy faces. Define happiness?
Boycott campaign
I just love the way these IT/design geniuses express themselves.

KursiNya meliputi langit dan bumi.

Kita mesti familiar dengan sebahagian dari ayat Kursi ni kan.. tapi kita mungkin tak berapa sedar konsep langit dan bumi tu berapa besarnya. Sebenarnya Allah beritahu banyak kali dalam Quran, konsep kebesaran langit dan bumi tu. Contohnya, setahun di neraka sama dengan xxx ribu tahun di dunia, bumi/dunia ini tak signifikan, neraka pada hari akhirat akan dibawa dengan 70ribu rantai dan setiap rantai dipegang oleh 70 ribu malaikat etc (maaflah tak ingat ayat mana). Kemudian Nabi Muhammad (saw) pun ada cakap, di neraka tu jarak antara seorang dengan orang yang lain tu sama dengan xx hari (atau bulan/ tahun) perjalanan dan teduhan sebatang pohon di syurga tu menjangkaui xx hari perjalanan dengan kuda terpantas.

Hari tu ada kawan postkan video ni di fb dan saya rasa wow! Ini agak membuka minda tentang kebesaran langit dan bumi itu. Hah dan jangan lupa- the universe is expanding (in Quran and scientifically proven). So saya nak simpan video ni kat blog ni. Hari tu saya tunjuk pada Adam, dia pun excited tengok angkasa lepas yang besar sangat. Kemudian saya cakap pada dia- Allah created all this and He is Al-Akbar ie Super Duper Big. Diam je pulak dia, tak faham kot. Tak apalah, nanti dah besar sikit boleh cerita lagi.

 Enjoy the video!

 

Dah tengok video ni terfikir pulak saya memang sangat possible di galaxy lain ada komuniti manusia lain juga. Lagipun kemungkinan besar ada sebab kalau tak ada macam mana para malaikat boleh tahu sifat-sifat manusia pada ketika Nabi Adam (as) baru nak dijadikan oleh Allah swt (Al-Baqarah , 30). Macam para malaikat dah masak benar dengan perangai manusia tu sedangkan Nabi Adam (as) belum bernyawa lagi. Wallahualam.

Kadang-kadang kita buang masa buat benda-benda tak berfaedah seperti kita tak akan pulang berjumpa dengan Pemilik Universe ni. Sebagai contoh mengemaskini Fail Meja, audit itu ini, menulis laporan maklum balas audit, update sasaran kerja tahunan...what the hell. Waktu sembahyang dah masuk pun meeting tak berhenti lagi. Adoii bencinya saya. Ini belum lagi tengok tv yang makin banyak je benda mengarut.

Kadang-kadang pula terasa masalah yang kita ada macam besar sangat sampai sesak nafas kita, sedangkan di sisi Allah itu tak ada hal untuk Dia. He can solve it anytime. Ya, Dia Pemilik Universe yang sangat besar ini.

Yang Maha Besar dan Maha Tinggi itu pun belum kita betul-betul faham / digest lagi, bagaimana pula dengan 97 nama yang lain?

-------------------------------------------------------------------------------------

3-4 minggu lepas saya ada menulis book review Cool Mum Super Dad. Saya terrrr delete entry itu tanpa sengaja dan saya tak tahu macam mana nak retrieve dia. Huhh. Mula-mula saya stress, tapi saya fikir-fikir balik apa ke jadahnya  nak stress pasal benda kecik. Sudahlah, tak kuasa nak tulis balik hahaha. Tapi for parents out there it is a good book, and for my friends/ families, I have the book so jangan malu nak pinjam.

Wednesday, 26 September 2012

Bersamamu

I think all of us are familiar with the tv3 program called "Bersamamu" that featured hard core poor of our country every week. I'm not sure if the program is still going on. I don't know if all of us have the empathy towards the people featured in the program, because I'm sure we all have some reservations towards reality programs on tv.

But today I met one lady whom I think would have qualified to be in the program. She is 63 years old. She lives alone, her husband passed away 20 years ago. They had no kids.

She has multiple chronic illnesses namely diabetes, hypertension, heart failure and knee osteoarthritis. Because of her painful knees and also her failing heart she can't walk far- she will become breathless. Since she is living alone, she has to cook herself. The task of preparing herself a meal is quite troublesome. She walks to the kitchen, and this requires a few stops ( to catch her breaths). At the kitchen she will do everything while sitting, and she tries to cook big batches for the next day too. After cooking she would rest, and only maybe tidy up the kitchen after she rest for few hours. She always choose to just cook jemput-jemput for breakfast and dinner as it is easy to prepare (how can we control her diabetes with that? and how can she be healthy with unnutricious meal like that?).

She has no helpful neighbour. Her nearest relative lives 20 km away (her elder brother) who comes twice a week to bring her groceries and also bring her for dr's appointments. Once she fell in the bathroom and hurt her back. Unable to get up, she had to stay in the bathroom for 2 days until her brother came and found her. Hungry and cold, she was hospitalized for a week.

Today when I saw her in the clinic, both her legs are swollen because of her failing heart. I had to give her some diuretics (to pump out all the water in her body) to reduce the swelling. I actually felt bad because with this medicine she will have to go to the toilet every 1-2 hours to pee.

You might be thinking what is her financial source. She receives RM 290 from Jabatan Kebajikan masyarakat and dry provisions worth RM 80 from Baitulmal. Her trip to our hospital will cost her precious RM20 for every visit. When she told me this I was actually thinking of the dinner our family had last week at a 5 star resort on my father's birthday where we spent close to the amount she gets for the whole month.

The condition of her house? I don't know but she is staying in her 'rumah pusaka' which I think must be an old kampung house. She told me her nephew did come to the house to do some repairs few months ago.

So that's a true story of one lady in a remote place in rural Malaysia. I have others, but I'll save those for next time.

Sunday, 9 September 2012

Chicken pox

2 weeks ago Ammar was down with chicken pox (chicken pot as Abid calls it), and I had to take 4 days off.

And now it's Adam and Abid's turn! They are behaving quite well despite the itchiness, but I can't take leave anymore and Papaboyz is going to have an exam in 3 days.

On days like this i wish we have a maid :( (or better, i wish I'm a housewife!)

spotty boy
Adam has a very good question:

Adam: Mama, did the virus got it from the chicken?
Mama: errr no.
Adam: When did the chicken get involved?
Mama: It's a long story. But what matters now is not the chicken. It is you, ok? (ie Mama has no idea)

Saturday, 8 September 2012

As promised

hehe... waaahhh cepatnyer meng-update! Saja je, takut the intention die off..

This is going to be a very busy month (and i chose to make a new azam this month? tsk tsk). I have a program that I personally designed with a close friend (who is a dietitian) to tackle one of the most embarassing problem (at least to both of us) of our hospital- 30% of our staffs are obese! This is a pilot project but I do hope that it is going to be beneficial and the template of the program can be applied elsewhere.

On top of that I would be attending 2 big seminars that I am considering as a milestone to myself. One is on real estate investment (no relation with my job whatsoever) and another is for a certificate to become an investigator for clinical trials. Our hospital is not a clinical research center yet but I am determined to make it become one. I do feel being involved in clinical trials is an important ibadah, though I don't know whether I'll like it or not.

I hope everything goes well.

"The sweetness in life is in striving"
-Imam Shafiee
(my mantra everytime i feels tired)


Childhood friend


Fazrideen, me, Fara, sis (circa 1985-86)
Sis, Fara, me, Karim (2/9/2012)
We visited her parents for hari raya (our moms were officemates) and exchanged latest news. Of course our lives are not as "happening" as compared to hers. She is as bubbly as you would see her on tv. I was very impressed with her mom's house and kept on saying " Auntie, rumah auntie cantiklah" hahaha. It is just an intermediate double storey terrace house but the interior has been well laid out that it looked spacious and functional and they even have a private Balinese style garden (I imagined myself having early morning coffee with a nice book there). Hmmm now I think I don't need a big house at all. It just have to be nice and comfy. And everything (from superstore to library) has to be within walking distance. That would be my first requirement. Just like our apartment in Manchester.

Sunday, 2 September 2012

Azam baru (lagi)

Saya tergerak hati utk membaca post2 lama, terutamanya book reviews, travelling series, life in UK.. Saya hingga terlupa saya pernah menulis semua itu, dan bila melihat gambar2 lama saya tergelak melihat gemuknya jari-jemari Ammar dulu dan nakalnya Abid.

Apabila saya membaca posts mengenai medical/health pula saya merasakan yg pada ketika itu saya hmm.. how to say? Had a clearer mind maybe. I can't even write a poem now. :(

Akhirnya saya telah install Blogger apps dalam ipad saya. Saya harap saya boleh terus rajin menulis (tanpa merapu) terutamanya book reviews dan pasal budak2 nih sebab mereka begitu cepat membesar!



Thursday, 30 August 2012

Kadang-kadang

Kadang-kadang rasa rindu nak menulis di blog.

Nak kata betul2 tak ada masa tak betul juga sebab kadang2 ada masa tapi tentulah buat benda lain, yang memang telah ditetapkan KPI nya eg baca buku. Tiada KPI untuk blog.

Hari tu kemas rak buku dan surprise surprise, ada banyak ruang kosong lagi rupanya (sebelum ni bersepah) kahkah... maknanya boleh pergi kedai untuk tambah lagi :)

Macammana Ramadhan tahun ini? Tahun ini saya lembik je, bencinya. Tapi orang bijak pandai kata kalau kita beribadat kerana Ramadhan (solat jemaah, baca Quran, qiam, tak mengumpat dan jaga hati atau berhijab masa bulan puasa je), maka Ramadhan telah berlalu, tetapi kalau kita beribadat kerana Allah, Allah itu Maha Kekal dan sebagai Pencipta Ramadhan lebih layak dihormati daripada Ramadhan itu sendiri.

Oklah, post gambar raya :)

tak senonoh je duit raya penuh kat poket

Saturday, 12 May 2012

Weekend Getaway (Pesta Buku!!!)

Ya, kami pergi ke Pesta Buku KL (buat pertama kali).

Eyyyyy best sangat hahaha... partly because it was unplanned. Sepatutnya saya standby untuk medical team bagi acara Kejohanan Hoki Remaja Asia yang sedang berlangsung di Melaka sekarang (Malaysia is in the final, besok ok). Saya dalam hati agak kecewa tapi nak menyedapkan hati saya kata, alahh nanti2 boleh je cari buku kat kedai (tak sama ok, now I know). Takpelahh kalau tak ada rezeki nak pegi maknanya itu yang terbaik, kan.

Tapi tiba2 saya dikecualikan dari acara untuk weekend lepas kerana errrr ada insiden berunsurkan 'sexual discrimination' berlaku (hahaha tak kuasa nak layan). Yang penting tiba-tiba free jadi terus buat keputusan bercuti hujung minggu di KL. Tentunya satu-satunya pilihan hotel ialah Seri Pacific PWTC. Terima kasih Seri Pacific kerana room rate tak mahal sangat :)

The plan was, check in hotel, Papaboyz bawak budak-budak pergi berenang di kolam dan saya pergi berpesta!

Sampai je tengah hari Sabtu (5 Mei 2012), MasyaAllah! Ramainya manusia berpusu-pusu, dengan bas-bas sekolah yang beratur panjang di tepi jalan sekitar PWTC tu. Tak tangkap gambar pulak.

Lepas check in terus pergi buat tawaf sulung. Budak-budak dan Papaboyz pun ikut sekali. Tak sampai sejam budak-budak dah tak tahan sebab sesak sangat. Nasib baik jumpa booth Upin Ipin.

Di booth Upin Ipin

Lepas 1 round, balik hotel dulu

Dah rehat kejap, the boys pergi mandi kolam dan saya sambung meronda. Kalau yang first round tadi cover Bilik (Dewan?) Mawar, round kedua pula cover Bilik-bilik Negeri (siapa pernah ke PWTC tahulah kan) dan Dewan Tun Hussein Onn, dan keesokannya jelajah tingkat 2 pula.

Hasil?

Sebelum hasil tangkapan, ada hasil lain iaitu pengalaman. Tahun depan kalau nak pergi bawa troli pasar yang kecik tu (macam Mynie kat Mesra Buku), atau bawa backpack yg macam nak pergi hiking tu. Kalau tak sakit bahu nak pegang beg-beg semua. Lepas tu kalau nak betul-betul menghayati pesta buku tu, tak boleh pegi satu trip je, kena pegi banyak kali (hehe, nak cakap suruh buat macam saya lah tu kan). Baru boleh nampak publisher yang jarang-jarang kelihatan. Contohnya, ada banyak publisher dari negara luar yang join. Dari Indonesia, Singapura, Turki dan China yang saya perasan. Itu pun saya rasa terkilan juga tak sempat betul-betul tengok buku-buku diorang.

Lagi satu, pergi hari terakhir :). Ada banyak extra discount tapi tak ada buku yang habis yer jgn risau. Telaga Biru further reduced discounted books from 20% to 30% (ada as low as rm 5), True Wealth dropped from 15% to 25% and Galeri Ilmu gave extra coupons of further 20% from display prices.

Cuma saya sangat bersyukur kerana berjumpa dengan publisher dari Singapura ni, Darul Andalus namanya. Mereka keluarkan buku-buku cerita Bahasa Arab untuk kanak-kanak mengikut peringkat, dengan terjemahan BM dan English. Saya sudah lama mencari set buku sebegini dari Manchester ke Cairo ke Malaysia (overrrnya :P), tapi tak jumpa (mungkin tak bersungguh sangat mencari). Saya terus melabur untuk ketiga-tiga set. Bukan untuk budak-budak, tapi untuk saya (padan muka sekarang, masa sekolah taknak belajar arabic).

Inilah publishernya

Set Asas

Contoh dalam set asas

Set tahap II

Contoh dalam set tahap II

Set tahap III


Contoh dalam set tahap III

Ok buku2 lain:
Merchandise Ana Muslim untuk anak buah

Untuk anak buah jugak

Majalah Upin ipin


Buku latihan untuk budak (rm 1 each)

Hadiah untuk mak saya (tapi sebelum bagi dah habis baca dulu :))


Telaga Biru- harga runtuh hari terakhir

Al-Quran macam-macam gaya, rasa nak ambik je mana berkenan


Set buku untuk Abid

Antara buku yang rm5 tu, kena lah ambik satu kan, lagipun saya suka buku yang ada nama tempat sebagai tajuk :P

Ini kes terpengaruh dengan book review orang lain

Buku2 baru dari favourite authors, suka suka! especially yg paling kanan tu :)

Haaa tu pasal lah saya suka, sebab terselit puisi-puisi dalam dia
Signed by the author :)

rm 2 each

From True Wealth (penulis jutawan? hehe)

Betul ke ada 90 ubat mengandungi sumber babi?


Malam tu terus buat workbook
pagi besoknya sambung lagi buat workbook
Acara tahunan? InsyaAllah.. :)

Monday, 30 April 2012

Mommies please don't feed your kids these

We send the 3 boys to a taska during office hours and it is a good, clean and spacious taska. But what worries me is the 'jajan' they received from other parents that give them away for their kids' birthday celebration.

The ones I hid from the kids
I understand the good intentions of other parents, but probably they are not aware themselves that they are feeding un-nutritious and potentially poisonous food to the growing child. My kids are very happy when they received it, but I usually will let them have 2 or 3 items then hide the rest away.

And yesterday I chucked them all out after cleaning the kitchen cabinet.


Look at the long list of ingredients/ chemicals in it
  I know healthy items are quite pricey so I guess that's why parents resorted to cheap 'jajans' to give away in their party packs. But probably we have to reflect on the story of Prophet Adam (AS)'s sons, Habil and Qabil, and how Qabil's sacrifice was not accepted because of its poor quality. If we want to give sadaqah to celebrate our child's birthday, then spend more and give the best we can.

But one parents were very thoughtful and instead of giving 'jajan', they gave Angry Birds' bottle :). The kids really love them and imagine every time they drink from it the parents will get rewards for it. May Allah bless them always.


If you are thinking of party packs to give to your kids' nursery, some (affordable) suggestions from me:
1. Fruits (apples, oranges, bananas)
2. Milk produces (flavored milk, yoghurt, probiotic drinks)
3. Sandwhiches
4. Cupcakes / Muffins
5. Stationeries
6. Books!

Saturday, 28 April 2012

Him In Other Books

 BIBLE

And the book is delivered,
To him that is not learned,
Saying, read this, I pray thee:
And he saith, I am not learned.
                        Isaiah: 12

(sangat-sangat familiar, kan :) )

 Ini pula kisah Hijrah Baginda dan Perang Badar:

The burden upon Arabia,
In the forest of Arabia shall ye lodge,
O ye travelling companies of Dedanim,
The inhabitants of the land of Tema*
brought water to him that was thirsty,
they prevented him with their bread
him that fled, For the fled from the swords...
Within a year, according to the years of an hirelling,
and all the glory of Kedar** shall fail:
And the residue of the number of archers,
the mighty men of the children of Kedar,
shall be diminished
                       Isaiah: 14-17

* Tema: a place north of Madinah
**Kedar: Prophet Ismail's son ie keturunan Nabi Ismail (Bani Quraish)

ATHARVA VEDA (900 BC)

Description of Narashangsa (sanskrit: translation- Yang Terpuji):
-He will use camels as his mounts
-He has 12 wives
-God will honour Narashangsa with 12 garlands (simbolik: sahabat/ orang kanan)
-He will receive a gift of ten thousand cows (dalam agama Hindu lembu adalah suci, ini jumlah sama dgn pengikut Baginda pada kemuncak perjuangan Baginda iaitu ketika pembukaan Kota Mekah).

PURANA (300 AC)

Description of Kalki Avatar (sanskrit: translation- Utusan Terakhir) :

-"Oh God, with the help of four brothers, I will destroy the Devil"
-He will be born on the city of Shambal (sanskrit: translation- kawasan tumpuan orang ramai yang mempunyai 60 patung berhala, dan berhampiran dengan air- sinonim dgn Mekah)
-His father's name will be Vishnu-Yash (sanskrit: translation-hamba Tuhan ie Abdullah)
- His mother's name will be Sumati (sanskrit: translation-yang baik hati- sinonim dgn Aminah)


Banyak lagi dalam buku yang saya baca kat bawah ni. Nabi Muhammad SAW juga disebut oleh Sidartha Gautama Buddha dalam wasiat terakhir beliau (nama lain of course, tapi description sama).

pinjam dari Library Universiti

*Masih lagi berfikir nak pergi KL Book Fair ke tidak. Tapi minggu depan terpaksa bekerja di padang hoki untuk Kejohanan Hoki Asia. Jadual shift duty tak keluar lagi. hmmmmm..


Sunday, 4 March 2012

Cerita baby

Kebelakangan ini macam-macam cerita tentang anak / mengandung disekeliling saya.

 Ramai kawan-kawan sedang mengandung atau baru dapat baby. Tahniah semua. Kami pun bakal dapat anak buah tahun ini :).

Minggu lepas pula baru bersembang dengan kawan sekerja yang dah 4 tahun berkahwin tapi belum dapat baby lagi. Suaminya merokok, dia pula takut nak pergi periksa (kelakar- tapi kerja doktor). Ramai juga kawan saya yang doktor belum mengandung lagi. Adakah terlalu stress? hmmm...

Ada seorang pula sedang mengandung anak kembar- hasil prosedur IVF. Baru saja dia tunjukkan gambar 3D anak-anak dalam kandungannya. Seorang muka ibu dan seorang muka ayahnya. Saya tengok, eh betul juga, memang ada iras. Semoga semuanya berjalan lancar. Saya kalau tengah scan baby nampak dia gerak-gerak dalam perut ibunya mesti teringat cerita Dang Anum yang mengidam makan nangka tu. Kalau ada scan dulu mesti tak kena belah perut dia.

Hari tu on call di labour room. Macam-macam pulak jadinya. 

Seorang remaja 14 tahun datang kerana sudah sakit nak bersalin. Ini realiti sekarang. Ramai remaja mengandung. Di daerah kecil ini setiap minggu akan ada remaja yang datang untuk bersalin. Remaja yang belum berkahwin. Kalau remaja tapi dah kahwin tak ada masalah. MasyaAllah. Kelam kabut semua orang dibuatnya. Sebabnya kandungan pertama tak dibenarkan bersalin di sini kerana banyak risiko dan tiada pakar perbidanan / kemudahan caesarian section disini. Tapi bila dah datang hampir nak bersalin terpaksa benarkan bersalin di sini kerana takut pula kalau bersalin dalam ambulans. Lagi naya.

Nak ditambah drama bila air ketuban dipecahkan baby pula sudah berak dalam rahim ibu. Maknanya baby sedang berenang dalam air najis. Terpaksa pula panggil seorang lagi doktor untuk standby baby kerana saat baby keluar saja mesti terus sedut saluran trakea supaya najis tak masuk paru-paru. Masa tu pukul 3 pagi. Doktor seorang lagi datang sambil kesat mata, hehe. Cukup drama? Belum. Bila kepala dah keluar bahu pula sangkut! Ya Allah.. kes bahu sangkut ni lah yang banyak ke mahkamah. One case is enough to ruin your career. Kami semua tak putus-putus membaca ayat Nabi Yunus.

Akhirnya baby keluar juga. Mula-mula biru tetapi setelah resusitasi dia OK. Ibu remaja pula koyak banyak. Babynya 3.7 kg, mana tak susah nak keluarkan. Semoga semua dosanya terhapus, bersih seperti bayinya dan semoga anak lelaki itu menjadi asetnya ke syurga.

Malam yang sama tapi belum dapat tidur lagi. Seorang wanita datang kerana jantungnya berdebar laju tetapi rupa-rupanya dia sudah sakit nak bersalin. Pelik kan? Yang lebih pelik ialah dia langsung tak tahu yang dia mengandung kerana sedang menyusukan anaknya yang ke-4, yang masih berumur setahun lebih. Kami katakan dia mengandung dan pintu rahim dah buka, termenung jauh dia tak percaya. Dia kata tak rasa apa-apa perbezaan pun. Malah semua ahli keluarganya tak perasan apa-apa kerana dia masih boleh memakai seluar jeansnya.

Malam itu pun dia melahirkan anak perempuannya yang ke 5. Apabila diberitahu reaksi suami dan ahli keluarganya semua sama "oh, bukan lelaki?"

Jadi sekarang dia ibu kepada 5 anak perempuan. Yang semua sihat dan sempurna. Tanpa melalui pun kesusahan mengandung. Bersalin pun mudah. Rezeki dia.

Semalam pula saya mendapat berita lain. Seorang staf yang sedang mengandung 30 minggu baru dikesan yang anaknya itu tiada sebahagian besar dari otaknya (anencephaly). Keadaan ini tidak compatible untuk hidup. Mungkin hidup sehari dua sahaja. Sedihnya. Baby itu pula baby lelaki, anak ketiganya setelah ada 2 anak perempuan. Tentu bayi yang sangat ditunggu. Semoga dia dapat bersabar.

Bagi Allah jualah hak milik segala yang ada di langit dan di bumi. Dia menciptakan apa yang dikehendakiNya; Dia mengurniakan anak-anak perempuan kepada sesiapa yang dikehendakiNya dan mengurniakan anak-anak lelaki kepada sesiapa yang dikehendakiNya. Atau Dia mengurniakan kedua-duanya anak-anak lelaki dan perempuan dan Dia juga menjadikan sesiapa yang dikehendakiNya mandul. Sesungguhnya Dia Maha Mengetahui, lagi Maha Kuasa.
                                                                                   (As-Syura 49-50)

Memang tiada janji siapa yang hidup pasti membesar, pasti berkahwin, pasti ada anak, pasti ada anak lelaki dan perempuan. JanjiNya cuma yang hidup pasti mati.

Siapa yang ada anak pula, adakah anaknya itu aset ke syurga atau tidak? Setiap kali saya lihat video ini (dah berulang kali saya tengok, setiap kali bila hati tension rasa nak marah budak-budak heheh), saya akan terfikir siapakah antara Adam, Ammar atau Abid yang akan imamkan solat jenazah saya dan suami?


Tuesday, 21 February 2012

A piece of heaven :)

Antara perkara yang paling saya rindu kat UK ialah weekly library visits kitorang. Masa mula-mula balik sini saya pergi tengok local library sini dan hampa. Semua buku-buku lama. Langsung tak nampak buku baru. Buku lama yang masih pakai ejaan lama. Pastu banyak pulak kotak-kotak kat tepi rak-rak buku. Mungkin dalam kotak tu buku baru? Tapi tak keluar kotak macam mana? Geram je tengok.

Pastu saya terfikir library universiti suami saya. Saya tanya Papaboyz, ada banyak buku tak kat library universiti? Papaboyz kata buku rujukan banyaklah. Universiti Papaboyz pulak dahla ada kursus-kursus teknikal je. Jadi saya pun tidaklah pergi menjengah. (Silap besar, siapa suruh tanya dia, tempat terakhir akan jumpa dia ialah di library, and definitely we did not first met in a library).

Kemudia minggu lepas saya sedang round ward tengok pesakit. Sampai ke seorang pesakit dan saya berborak dengan dia..

Saya    : Awak kerja kat mana?
Pesakit : Library Univ (univ suami saya)
Saya    : Hmm menarik. Kat situ banyak buku selain buku rujukan student?
Pesakit : Banyaaaaakk! Semua buku English atau Melayu kitorang sentiasa update. Majalah macam-macam kitorang langgan.
Saya    : (rasa nak berhenti round sekarang jugak)

Jadi Ahad 2 hari lepas saya ikut suami ke Universiti sebab dia pindah bilik dan nak kemas bilik dia. Angin dia baik jadi dia setuju jaga budak-budak sementara saya buat rondaan di library pula.

Rasa macam dah lama tak sengih sorang-sorang. Tapi ia perasaan yang tak dapat dikawal pada Ahad lepas. Hehehe. Yeaa! Ada alasan untuk ambil cuti dan ikut Papaboyz pergi kerja ngeeee... 

Best- pencahayaan terbaik. Sofa melepak pun banyak. Student tak ada- diorang cuti semester.

Kumpul-kumpul dulu. Tiba-tiba baru teringat nak tanya limit buku berapa. Nasib baik 20 buku :). What's up with Tony Buzan?

Saja ambil gambar ni nak tunjuk yang Jodi Picoult pun ada yerrr.. Memang impresif koleksi diorang. Ada one wing dedicated for fiction dan famous authors semua banyak. Yippeee!

Pinjam Tony Buzan sebab next month saya ada konferens dengan dia di KL, InsyaAllah. Can't believe my good takdir. Hikhik. Alhamdulillah! (baru tau Tony Buzan ada parenting book)

Buku PTS pun banyak. Yeaa tak payah beli lagi!

New mission. Educating myself on personal finance. Sangat bodoh dalam bab ini.
Sangat gembira sebab dah jumpa library yang best. Nothing could have ruin my excellent mood that day, not even 3 grumpy boys. The only thing is tak ada childrens' section tapi ini kan library universiti nanti pelik pulak kalau ada kan.

The best things in life are free. :)

Masih tersengih sambil taip entri ni.

How's your local library?