Tuesday, 20 October 2009

Super Mousse Chocolate Cake

Kelmarin kan birthday Papaboyz, jadi buatla kek ni.. pastu bila Papaboyz letak gambar kat facebook ada orang tanya resipi...jadi ni nak bagitau lah macam mana nak buat dia..

Nama je super mousse tapi bukan mousse pun, sebab kalau mousse kan tengok dalam buku Nigella tu 'How To Be A Domestic Goddess' tak ada tepung, pastu dia bakar secara bain marie (dalam waterbath). Tapi kek ni memang sedapla, sama je macam moist chocolate cake tapi dia 'ringan' sikit tekstur dia, tak padat sangat. Pastu topping dia tu memang super marvelous, memang hantu2 cokelat mesti jatuh cinta punyalah. Kalau rajin buat 2 biji kek ni pastu topping buat lebih untuk sapu antara dua biji kek tu, hah baru kalah Secret Recipe.

Resipi ni adalah dari Staff Nurse Hamidah, dapat masa saya kerja d Hospital J dulu.



Bahan A
150ml air suam
30g serbuk koko
1 sudu teh vanilla

Bahan B
3 biji telur
250g gula castor
170g butter
175g tepung gandum
1 sk baking powder
1 sk soda bikarbonat

Cara2
Bancuh A dan simpan dalam peti ais lebih kurang 20 minit
Pukul butter dan gula sampai kembang.
Masuk telur satu2 dan pukul lagi.
Masuk tepung dan baking powder dan soda bikarbonat.
Kacau kaup dan masuk bahan A.
Bakar dalam oven 180deg selama 45 minit.

Pastu nak buat topping pulak...

Bahan2
2 biji kuning telur
150g gula
i sk vanilla
125ml air suam
50g tepung jagung
25g koko
garam sikit je
50g butter
100g cream cheese

Cara2
Campur semua kecuali butter dan cream cheese
Masak guna api kecik sampai pekat
Masuk mixing bowl dan beat
Pastu campur butter dan cream cheese dan beat high speed

Pastu bolehla sapu dan hias suka hati. Saya ambil Cadbury Dairy Milk dan grate saja. Yang love tu ialah cornflake yang terpaksa dipakai sebab lupa yang cake sprinkles dan kacang almond dah expired. Tapi pakai cornflake ni idea tak bijakla sebab keesokan harinya dia jadi lemau jadi makan tak sedap. Kalau pakai ceri atau biji kopi lagi cantik, ya puan-puan...




Untuk birthday Papanya Adam tulis kad sendiri, Mama tolong eja je, kata2 semua dia karang (ok fine, Mama ada bagi idea sikit), pastu Ammar lukis 'circle, two oeyes, two oeyes, big nose and smiiiiiile' dan Abid kena la Mama yang lukis...




So Papaboyz pada umur 29 ada 3 hero..hopefully bila umur 30 Papaboyz is Dr Papaboyz ok.. :))



5 comments:

4 Kay-E said...

Happy Birthday to PapaBoyz!
Muda lagi rupanya :P

Hasma, kek tu mmg sungguh menggoda le... Hantu-hantu coklat mesti tergoda nye... hehee..

SMM said...

looks yummy! thanks for sharing the recipe.. (bilalah aku nak cuba ni..)
one simple way to finish the cake (other than your yummy choc swirl) is to sieve gula icing. white powder on black topping. sonang hehe..

Mamaboyz said...

kak ita pun hantu coklat ke? tak nampak bukti pun hehehe (macam saya)

ha'ah la mynie, snowdust appearance gitu boleh kasi nampak macam kek pro..

m-i-o said...

happy belated bday papaboyz!

3 boys at 29.
becoming dr at 30. wow, hebatlah!

tq for the recipe - sama macam mynie, bilalah nak cuba ya? errr, mungkin tunggu kitchen cabinet & built-in oven siap sedia. haha! alasan....

Mamaboyz said...

eh alasan bagus tu, nak baking mesti dalam kitchen yang vogue hehehe